优秀作文‎ > ‎

Rajin Usaha Tangga Kejayaan (Chang Shi Yen 5H)

posted Aug 22, 2010, 11:58 PM by MUN CHOONG
Arif seorang anak petani yang miskin. Dia juga anak sulung dalam keluarganya. Dia ada lima orang adik-beradik.Arif juga seorang yang rajin dan baik.

Arif seorang murid yang bertanggungjawab.Arif sangat tekun belajar.Dia mendapat keputusan yang baik dan cermelang dalam perperiksaan setiap kali.

Setiap hari setelah pulang dari sekolah, Arif akan membantu ibu bapanya di kebun.Walaupun berasa agar penat, namun dia tidak pernah merungut.

Pada waktu malam pula, Arif mengulang kaji pelajaran bersama dengan adik-adiknya.Kadang-kadang, dia akan mengajar adik-adiknya membaca buku dan membuat kerja rumah sekolah.

Hasil daripada usaha Arif, dia telah memperolehi 7A dalam UPSR.Dia juga muncul sebagai pelajar yang terbaik dan cermelang.Akhirnya, Arif telah mendapat biasiswa.Dia ditawarkan untuk belajar di sekolah berasrama penuh.Ibu bapanya berasa bangga atas kejayaannya.

Arif berharap agar kejayaannya ini dapat dicontohi oleh adik-adiknya dan membuka jalan untuk mengubah nasib keluarga.Cita-cita Arif adalah untuk menjadi seornang doktor yang terkenal dan baik.
Comments